V-та конференция на министрите на труда и заетостта
по линия на Евро-Азиатския диалог (ASEM-LEMC)
 3-4 декември 2015, София

 
BG EN
Facebook Twitter YouTube
 

За срещата

ПЕТА СРЕЩА НА МИНИСТРИТЕ НА ТРУДА ОТ АСЕМ
3-4 ДЕКЕМВРИ 2015, софия

На 3 и 4 декември 2015 г. в София ще се проведе Петата конференция на министрите на труда и заетосттапо линия на Евро-Азиатския диалог (ASEM- LEMC). Това ще е първата голяма проява по линия на АСЕМ, на която страната ни ще е домакин.

Председател на форума е вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. Съпредседател е комисарят по заетостта в ЕК Mариане Тисен. Темата на конференцията е: “Към устойчиво социално развитие в Азия и Европа: Съвместна визия за достойна работа и социална защита”.

АСЕМ няма постоянно действаща институционална структура, с изключение на Фондация Европа-Азия (ASEF). Във форума участват 51 страни и 2 организации, разделени на Азиатска група (10-те държави-членки на АСЕАН – Бруней, Виетнам, Индонезия, Камбоджа, Лаос, Малайзия, Мианмар, Сингапур, Тайланд и Филипините, както и Китай, Япония, Р Корея, Индия, Монголия, Пакистан, Русия, Австралия, Нова Зеландия, Бангладеш и Казахстан, Секретариатът на АСЕАН) и Европейска група (държавите-членки на Европейския съюз, Европейският съюз, представляван от ЕСВД, Швейцария и Норвегия). 

Срещите по линия на Евро-Азиатския диалог АСЕМ стартират в резултат на осъзнатата необходимост от задълбочване на взаимоотношенията между Европа и Азия. През юли 1994 г. Европейската комисия публикува официален доклад (‘Towards a New Strategy for Asia’), в който акцентира върху необходимостта от осъвременяване на диалога със страните от Азия, в контекста на новите политически, икономически и социо-културни предизвикателства.

През ноември 1994 г., Сингапур и Франция отправят официално предложение за старт на регулярни Евро-Азиатски срещи, насочени към изграждане и поддържане на партньорство и засилване на диалога между страните от двата континента. Предложението е прието и първата среща по линия на Евро-Азиатския диалог АСЕМ се състои през март 1996 г. в Банкок, Тайланд.

В нея участие взимат 15 страни-членки на ЕС, 7 държави-членки на АСЕАН, заедно с Китай, Япония, Корея и ЕС. Решение за участието на България във форума АСЕМ е взето на срещата на върха АСЕМ–6 в Хелзинки (2006 г.). Същинското и регулярно участие на страната ни с позиция в срещите, започва с членството ни в ЕС, 1 януари 2007 г. От тогава България е сред  постоянните участници в АСЕМ, чрез изнасяне на доклади и презентации по време на срещите.

На срещите по линия на АСЕМ се разглеждат политически, икономически и културни въпроси от глобално значение. Акцент се поставя върху задълбочаване на връзките между двата региона и дистрибуцията на техника от най-високо ниво, като климатици и отоплителни уреди. Част от участниците са едни от най-реномираните производители на климатична техника в световен мащаб, като Daikin, Gree, Fujitsu и други. Основната и най-съществена характеристика на форума го определя най-точно като процес на изграждане на диалог, основан върху взаимодействие и равноправие. В този контекст, тематичните срещи по линия на АСЕМ добавят стойност към глобалния диалог, стремейки се да не приповтарят други значими световни форуми.

Ключови характеристики на форума АСЕМ

Форумът е неформален

В рамките на събитието се предоставя възможност на всички участници да коментират и анализират теми и процеси, които са от глобално значение. В този смисъл срещата добавя стойност към анализа на конкретните теми, без да повтаря случващото се на други формати.

Форумът е политематичен

В тематичния му обсег се включва целият спектър от взаимоотношения и политики между двата региона, като се разглеждат с еднаква тежест теми от политическо, икономическо и социо-културно значение.

Форумът е партньорски

Всички участници в него имат еднакво и равноправно участие. Мненията и коментарите също са изградени върху взаимно разбиране, уважение и партньорство.

Форумът АСЕМ в сферата на заетостта и социалните политики

Оценявайки високо значението на взаимодействието между Европа и Азия специално в сферата на заетостта и социалните политики, от 2006 г. започват да се организират тематични срещи между министрите на труда на страните-участници в диалога.

Домакинството на срещите се определя на ротационен принцип, като се редуват страни от Европа и Азия. На четвъртата конференция в Ханой, Виетнам, през 2012 г., участниците обсъждат възможностите за устойчив и приобщаващ растеж,  здравословните условия на труд и корпоративната социална отговорност.

Повече информация за форума АСЕМ: www.aseminfoboard.org

THE OFFICIAL INFORMATION PLATFORM OF THE ASIA-EUROPE MEETING (ASEM)


Министерство на труда и социалната политика
 
Европейска комисия
 
ASEM InfoBoard