V-та конференция на министрите на труда и заетостта
по линия на Евро-Азиатския диалог (ASEM-LEMC)
 3-4 декември 2015, София

 
BG EN
Facebook Twitter YouTube
 

Представяме ви София

Представяме ви София

София е столицата на България. Със своите близо 1,3 млн. жители тя е и най-големият град в страната. През XIV век градът приема името на античната кръстокуполна базилика „Света София”, съхранявайки за поколенията частица от „божествената мъдрост”.

Със своята седемхилядолетна история, градът е едно от най-старите населени места на Европейския континент. Днешна София е наследник на Сердика – древен град, основан от траките и в последствие (II век) превърнат от римляните в стратегическа крепост и областен център на Римската империя.

Днес градът е модерен, оживен и динамичен. Градският облик изобилства от зеленина, а по улиците се редуват православни църкви, старинните площади, възрожденски сгради и модерна архитектура.

София е разположена в котловина, с надморска височина от 550 м. и се намира в непосредствена близост до планината Витоша. Тя е единствената европейска столица, в която има извори с осем различни типа минерална вода, голяма част от които с доказани лечебни свойства.

Една от емблематичните сгради в града е църквата-ротонда „Св. Георги”, построена през първата половина на IV век при управлението на император Константин Велики. Безспорен съвременен символ на града е храм-паметник „Св. Александър Невски” – една от най-красивите православни катедрали в света.

 

Източник: Софийска община

Представяме ви София
Представяме ви София
Представяме ви София
Представяме ви София

THE OFFICIAL INFORMATION PLATFORM OF THE ASIA-EUROPE MEETING (ASEM)


Министерство на труда и социалната политика
 
Европейска комисия
 
ASEM InfoBoard